Naša stopala so temelj, na katerem stoji in deluje naše telo. Za zdravje stopal se vedno splača poskrbeti, kajti ko poskrbimo za stopala, poskrbimo za celo telo. Poleg dihanja je hoja drugo najbolj podzavestno gibanje za človeka, izvajamo jo dnevno, ne da bi preveč razmišljali o tem. Stopala so naš stik s tlemi, z zemljo, z realnostjo. Prav koža, nohti in občutki v stopalih so lahko dober pokazatelj stanja v našem telesu.

Stopalo sestavlja 26 kosti, 33 sklepov in preko 100 mišic, kit in vezi, ki dajejo telesu stabilnost, da lahko nosi težo celega telesa. S pomočjo čutilnih mehanizmov zaznavajo in možganom sporočajo informacijo o položaju v prostoru in tako pomagajo uravnavati držo in usmerjajo naše gibanje. Omogočajo hojo, tek in plezanje. Nosijo nas po ravnih in razgibanih tleh, po podajajočih se in trdnih podlagah, po stopnicah navzgor in navzdol, po cestah in brezpotjih. In če smo zdravi in dovolj gibljivi, je naš korak ne glede na raznolikost podlage varen in zanesljiv. Levji delež pri tem imajo prav naša stopala.

Bolj kot lepa, je pomembno imeti zdrava stopala. Preko stopal na preprost način dostopamo do naših organov in organskih sistemov. Stopala predstavljajo testaturo, preko katere lahko podpremo telo v njegovem delovanju.

In kaj lahko sami naredimo za to?

• Poskrbite za pravilno izbiro obutve (mehki, udobni čevlji, ki nudijo dovolj opore, da čevelj ne tišči prstov skupaj, da se prsti v njih normalno premikajo in je lahko palec v iztegnjenem položaju, da podplat ni povsem raven, da peta ni previsoka, …)
• Vsak dan vsaj 20 minut posvetite zavestni hoji (izogibamo se ravnih podlag, kot sta asfalt in beton).
• Bosonoga hoja je odlična za naša stopala. Bosa hoja po različnih podlagah je izredno stimulativna, poleg tega izboljša psihično in fizično počutje.
• Vsakodnevno razgibajte gležnje, prste in stopala. Še posebej pomembno je zjutraj in pred večjo obremenitvijo.
• Privoščite jim osvežujočo kopel (z dodatkom eteričnih olj, kisa, morske soli, lahko tudi zelišč. Po kopeli stopala še izdatno namažite z negovalnim balzamom).
• Obiščite releksoterapevta – najlepše pri refleksni masaži stopal je, da deluje celostno. Izboljša se tako fizično kakor tudi psihično počutje. Telo se prečisti strupov, napolnimo se z energijo, začutimo globoko sprostitev in umirjenost. Redna masaža pomaga pri odpravljanju najrazličnejših zdravstvenih tegob (glavobolov, težav s prebavo, alergij, nespečnosti, depresij, bolečih menstruacij, ponavljajočih vnetij…)

Varen in zdrav korak v nov dan?