Vsaka nepravilna postavitev prstov na nogah je neprijetna in nam povzroča težave. Še posebej, ko gre za palec. Kadar se pomakne navznoter proti ostalim prstom gre za zoprno in precej pogosto težavo, ki je rečemo ukrivljen palec ali hallux valgus.

Pomembno je, da jo opazimo in začnemo sanirati čimprej, preden je deformacija stopala prevelika.

Okoli tega kroži kar nekaj mitov in dejstev. So te trditve pravilne ali napačne? V vsaki je najbrž nekaj resnice, a nobena povsem ne drži.

Najbolj pogoste trditve, ki jih slišim od svojih strank so:

 • raste mi kost na nogi
 • edino operacija je rešitev za ukrivljen palec
 • to je dedno – imela je že moja mami in vidim, da bo imela tudi hči
 • samo ženske imajo hallux valgus
 • vsako noč nosim opornice, ki mi ravnajo prste
 • hallux nastane zaradi nošenja visokih petk

Raste kost ali se dogaja kaj drugega?

Ko se palec začne obračati proti ostalim prstom in spodnji členek postaja vedno večji in običajno tudi boleč, se v stopalu dogaja marsikaj, kar nam na prvi pogled niti ni vidno.

Stopalo ima zelo zapleteno strukturo, ki pa se zlahka poruši. Lahko gre za neskladnost kosti, stopalnih lokov, mišic, tetiv… Težko je razložiti na kratko.

Ko glava členka tako močno štrli ven, da se drgne ob čevlje to povzroča oteklino, rdečino in skoraj gotovo tudi bolečino.

Najpomembnejše je, da začnemo z sanacijo čimprej. Na žalost mnogi začnejo zdravljenje šele, ko ne morejo več nositi običajnih čevljev.

Hallux valgus je mogoče odkriti že zgodaj.

Vaja, ki nam lahko pove, da se nekaj “dogaja” položimo stopalo na tla, prste (razen palca) porinemo v tla, palec pa dvignemo in spustimo. Pri zdravem, funkcionalnem stopalu bi morali biti vedno sposobni dvigniti in spustiti palec. Vajo je prikazana na posnetku

Je hallux res domena žensk in še nekaj kar podedujemo?

Hallux valgus oziroma ukrivljen nožni palec je nekaj, kar ljudje radi pripisujejo ‘genetiki’. Ko določeno stanje razglasimo za dedno, se odpovemo možnostim njegove korekcije in samo nemočno opazujemo njegovo slabšanje. Ko hallux valgus postane res izrazit, ga je dejansko nemogoče vrnit v prvotno stanje.

Zato je zelo pomembno, da ukrepamo čim prej!

Daleč od resnice je, da so samo ženske podvržene temu. Res pa je, da se pri ženskah pojavi pogosteje.

Različni vzroki lahko prispevajo in spodbujajo nepravilnosti:

 • Pomanjkanje vadbe – eden najpogostejših vzrokov previsoke napetosti v stopalu.
 • Šibko vezivno tkivo povzroča, da stopalne kosti izgubijo svoj pravilni položaj.
 • Napačno poravnana stopala, kot je ploska noga
 • Tesni ali čevlji z visoko peto omejujejo svobodo prstov in obremenjujejo mišice.
 • Poškodbe kosti ali stopalnih mišic so možni vzroki za zadebelitve/otekline.
 • Nekateri geni so lahko odgovorni tudi za dedno nagnjenost

Na splošno je zaradi naravne strukture stopal palec na nogi dovzeten za več anatomskih anomalij.

Vložki, opornice ali povoji? 

Vsi pripomočki nam lahko olajšajo vsakodnevne aktivnosti, vendar pa ne odpravijo vzroka težave. Ortoze ne odstranijo previsokih mišično- fascijalnih napetosti, zato tudi niso trajna rešitev.

Ko obujemo čevlje, obujemo celo telo!

Na svet smo prišli bosi in takšnji bi tudi ostali, če bi živeli v sožitju z naravo. Človeško telo je namreč ustvarjeno, da hodi in funkcionira z boso nogo. 

Obuvala imajo sicer smisel, kajti ščitijo nas pred poškodbami, piki, vročino, mrazom, … Večina današnje obutve služi bogatenju obutvene industrije, našemu telesu pa dela škodo. 

Ko svoja stopala omejimo z obutvijo, jim s tem onemogočimo prosto gibljivost. Stopalnim mišicam določimo izravnan položaj, ki tudi med hojo večinoma ostaja v enakem razmerju do mišic goleni. Obutev, zlasti tista iz neprimernih materialov, onemogoča dobro cirkulacijo in ustvarja slabo mikro okolje za naša stopala. Univerzalno oblikovana obutev namreč nikoli ne more biti prilagojena posameznemu stopalu. 

Kaj lahko storimo? 

Pomagamo si lahko na več načinov. Raztezne vaje, valjčkanje, masaža, gibanje, vaje za stopala … vse to je pomembno. Ne potrebujemo veliko časa, bolj kot to je pomembna vztrajnost. Nekaj nasvetov najdeš tudi na posnetku.

 • Sezuj se in pojdi bos v naravo – bosa hoja je zakon!
 • Preveri svojo obutev!
 • Nekaj vaj: skrči in iztegni prste, jih približaj petam (skrči stopalo), postavi stopala na zunanji rob in obrni enega proti drugemu,… Pobiranje predmetov s tal. Hoja po petah in prstih, …
 • Postavi stopala trdno na podlago, močno iztegni in razširi prste, potem počasi dvigni palec. Ko palec spuštiš, dvigni ostale prste. 
 • Valjčkanje – fascijalna masaža
 • Kopel za noge
 • Refleksna masaža stopal

V naši akciji BOSI SMO govorimo veliko tudi o vseh težavah na stopalu! Preveri, kaj in kje se dogaja! Najbrž najdeš kaj zanimivega zate! 

Verjemi, stopala ti bodo hvaležna!