Meditacija nam danes v grobem pomeni različne tehnike pomirjanja in sproščanja ter razvijanja ljubezni, sočutja, čuječnosti… A meditacija je veliko več kot to.
Meditacija pomeni višje stanje zavesti, globoko spoznanje, da obstajamo tukaj in zdaj. Z njo dosežemo globoko telesno in umsko sprostitev (počitek, kot bi bili v najglobljem snu), hkrati pa se ločimo od svojega uma in se postavimo v vlogo opazovalca. Ponuja nam možnost, da opazujemo svoje misli ter umske in telesne procese. Tako lahko resnično začutimo, kaj se dogaja v našem notranjem svetu, spoznamo svoje prave občutke, zaslišimo svoj notranji glas in sčasoma dosežemo notranji mir.

Meditacija je primerna za vsakogar. Če še nikoli niste meditirali, začnite počasi. Dve minuti na dan bosta dovolj za začetek. In vztrajajte ves teden, nato čas polagoma podaljšujte- dodajte naslednji dve minuti in tako dalje. Izberite mirno okolje in del dneva, prijetno temperaturo in svetlobo. Lahko ste v tišini ali ob sproščujoči glasbi. Ni vam treba sedeti po turško, saj je ta položaj za marsikoga precej neudoben, uspešna meditacija pa temelji na udobnosti in sproščenosti. Zaprite oči in se osredotočite na prostor, v katerem ste. Zavedajte se sebe, v tem prostoru. »Sprehodite se« po celotnem telesu in zavestno sprostite prav vsak njegov del. Pozornost usmerite na svoj dih in ga opazujte.

Našo zbranost med meditacijo pogosto zmoti naš um. Naše misli pustimo na miru, jih samo opazujemo in poskušamo ne vpletati čustev. Z vztrajnostjo boste prišli do stanja brez misli. Od tu naprej pa lahko samo ste.